25-26 SEPTEMBER 2024

WEES EERLIJK OVER VOEDINGSPRODUCTEN

Nieuws

WEES EERLIJK OVER VOEDINGSPRODUCTEN

12/10/2021

“Belangrijk is dat voedingsbedrijven hun producten niet anders voordoen dan ze zijn. Wees eerlijk over de samenstelling en misleidt de consument niet door voedings- en gezondheidsclaims”, zegt Elif Stepman van foodwatch.

“Belangrijk is dat voedingsbedrijven hun producten niet anders voordoen dan ze zijn. Wees eerlijk over de samenstelling en misleidt de consument niet door voedings- en gezondheidsclaims”, zegt Elif Stepman van foodwatch.

 

In Nederland en Duitsland -vooralsnog nog niet in België- reikt foodwatch jaarlijks het Gouden Windei uit een voedingsbedrijf dat het meest misleidende product van het jaar op de markt heeft. “Genomineerden passen vaak hun product aan naar aanleiding van de nominatie”, vertelt Elif Stepman, campagneleider bij deze kritische voedselwaakhond. “De vraag is telkens weer waar eindigt marketing en begint misleiding”, zegt zij. “Artikel 8 van de Algemene Levensmiddelenverordening EG 178/2002 verbiedt misleiding, maar wat dat is, is in de verordening niet altijd duidelijk.”

 

Hier komt volgens Stepman nog bij dat nationale overheden ruimte laten om aspecten als de naamstelling die samenhangt met de receptuur van producten zelf in te vullen. “Uitgangspunt is dat hierbij rekening wordt gehouden met de ‘verwachting van de consument’, maar de vraag is in hoeverre die consument wordt betrokken bij de wettelijke omschrijvingen en receptuur.”

 

Gezondheids- en voedingsclaims


De Europese Commissie is al een tiental jaren bezig met duidelijke regels voor gezondheids- en voedingsclaims, maar de finish is nog niet gehaald. Stepman zie wel verbeteringen. “Ongezonde energiedrankjes met cafeïne mogen niet meer worden aangeprezen met claims dat ze de concentratie en alertheid bevorderen.” Daartegenover vindt de consument in de supermarkt nog steeds talrijke producten met te veel suiker, vet en zout die zich toch een gezond imago aanmeten, zegt ze. “Een voorbeeld zijn ongezonde tussendoortjes die pronken met proteïneclaims of mierzoete vruchtendrank die wel zou voldoen aan je ‘dagelijkse vitaminebehoefte’.” Producenten mogen in principe zelf bepalen of zij voedings- en gezondheidsclaims op productverpakkingen plaatsen. EU-verordening Nr. 1924/2006, ook wel ‘de Claimsverordening’ regelt dit.

 

Claims mogen uitsluitend worden gebruikt als zij aan de hierin opgenomen eisen voldoen. Dit wordt bepaald door de Europese Commissie op advies van de EFSA. Voedingsclaims zeggen iets positiefs over de samenstelling van een product, zoals ‘bron van vezels’.

 

Gezondheidsclaims zijn onder te verdelen in generieke (algemene) claims, ziekterisicoreductieclaims (verlaging van een risicofactor van ziekte) en kinderclaims (gericht op gezondheid van kinderen). Gezondheidsclaims dienen vergezeld te worden van een tekst die een gezonde levensstijl benadrukt, de hoeveelheid die geconsumeerd dient te worden om het gewenste effect te bereiken.

 

“Voor ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven zijn transparantie en heldere informatie van groot belang”, benadrukt Stepman. “Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor de claims bij de voedingsbedrijven.”

 

Gerelateerd nieuws

14/03/2024

Wat wil de consument morgen écht op zijn bord? Met deze uitdagende vraag gaan food bedrijven telkens opnieuw aan de slag om producten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van de bewuste consument.

14/03/2024

Eiwitverrijkte voedingsproducten geven convenience aan wie wil of wie best meer eiwit moet innemen. Doorgaans is het niet nodig om deze te consumeren.

14/03/2024

“We krijgen steeds meer vragen van onze klanten over het uitsluiten van kruiscontaminatie bij het mengen en verpakken van droge ingrediënten voor de voedingsindustrie”, zegt Domien Sierens van Food Blending. “Hygiëne en kwaliteitsborging staan voorop.”

14/03/2024

Maisonie lanceert tijdens de gastronomische vakbeurs Tavola, 17-19 maart, vier smaken desserts met extra eiwit. Twee zijn voedingskundig een bron van eiwit en twee zijn eiwitrijk, deelt Nathalie Van der Straeten alvast mee. Ook verklapt ze welke plantaardige eiwitten toe zijn gevoegd.

Deze website gebruikt cookies om u een betere ervaring te bieden terwijl u deze site bezoekt.